Mosogatógép választás

Mosogatógép választás

A mosogatógép beépítésénél való probléma elkerüléséhez körültekintően kell vásárolni. Alább áttekintjük, mire érdemes figyelni, mit kell tudni a különböző típusú gépek esetében…

Mi okozza a bonyodalmat?

A mosogatógépeket álltalában max. 720mm-es ajtókhoz tervezik, és magát a gépet max. kb. 870mm magasságig lehet emelni. Az ikea ajtajai 800mm magasak (ami meghaladja a gépek megadott max 720mm-es ajtó magasságát.), és legalább 880mm magasságban kezdődik a munkalap. Ha az ajtó túl magas, akkor nem nyitható le teljesen a gép ajtaja.

A legegyszerűbb, ha az IKEA kínálatából választ. Ahogy az IKEA is fogalmaz; “A teljes kompatibilitást csak az általunk forgalmazott gépekkel tudjuk garantálni. (…) Üdv, az IKEA csapata” (az idézethez ezena linken, a véleményeknél található >>>)

Azonban akkor sem kell kétségbeesni, ha mégis máshonnan szeretne mosogatógépet vásárolni. Az alább összeszeírtuk, mikor mi a teendő, ha máshol szeretne gépet vásárolni.

 

Választható kategóriák

Az IKEA az Electrolux és AEG gépeit kínálja (hozzájuk mellékelve egy műanyag toldót, ami a beépítéshez szükséges). Ezen gépek ajtóemelő rendszere** és a műanyag toldó együtt biztosítják a probléma mentes beépíthetőséget.

Plusz előny ez esetben az opcionálisan választható fiókelőlapokból összeszerelt előlap is, ami adott esetben harmonizál az alul végig fiókos szekrényeksorral.
(szükséges alkatrész: VÅGLIG [cikkszám: 503.086.05])

A teljesen integrált, ajtóemelő rendszerrel ellátott mosogatógépek többsége (vannak kivételek) nem emelhető fel a munkalapig. Így a gép és a munkalap között rés lesz (kb. 2-5 cm), de beépíthető a bútorzatba.  A rés kitöltésére alkalmas lehet egy munkalap -vagy takarólap csík. (Némelyik IKEA-s gép csupán annyiban különbözik ezektől, hogy az így kialakult réshez adnak egy műanyag kitöltő elemet)
Fontos megemlítenünk azt is, hogy az ilyen típusú gépekre nem szerelhető rá a fiókelőlapokból összeszerelt előlap!
A teljesen integrált mosogatógépeknél (amelyiknek fix ajtórögzítése van) külsőleg kell megoldani az ajtó csúszását. Ehhez külön kérni kell az IKEA-ban a Behjälplig nevezetű csúszópántot [cikkszám: 903.934.37]. Ez a szerelvény oldja meg az ajtó elcsúszását kinyitáskor. Hátránya, hogy a gép mindkét oldalán szekrénynek kell lenni, mivel a szerelvényt azon kell rögzíteni. Továbbá arra is figyelni kell, hogy közelebb kerül a hátulja a falhoz, ezért útban lehet a mögötte lévő konnektor.
A részlegesen integrált gépek ajtaja nem tud elcsúszni, így másként kell megoldani, hogy az ajtó nyitáskor ne akadjon el a gép aljában. Ez esetben a előlapnak több részből kell állnia, és az alsó résznek nyitáskor be kell csuklania.
Részlegesen integrált gép választása esetén kérje kiegészítésként az IKEA-ban az ERSÄTTRE tolópántot [cikkszám: 002.506.64]. Ez a megoldás nem használható a VOXTORP típusú front (ajtó) esetén!!! Továbbá felhívjuk figyelmét arra, hogy ez a típusú szerelvény közel 1 cm-t kilóg a front síkjából!

Magyarázatok:

*teljesen integrált: csukott állapotban a gép nem, csak az előlap látszik, ami ugyanúgy néz ki, mint a többi ajtó. Ebben az esetben nem látszik a kezelőfelület. A mosogatógép felső élén van a kezelő szerv, és amikor kinyitja az ajtót, akkor tudja beállítani a programokat, funkciókat.

**részlegesen integrált: Ezek a készülékeket is be kell rakni a konyhabútorba, tehát önállóan nem állhatnak. Az a különbség a teljesen beépíthetővel szemben, hogy itt a mosogatógép ajtó felső frontján van a kijelző és az irányításért felelős gombok, tekerőgombok. Tehát nem az egész ajtót kell bútorajtóval lefedni, csak a felső sáv alatti részt.

***ajtóemelő rendszer: az előlap olyan módon van rögzítve a géphez, hogy az kinyitáskor elcsúszik felfele.