Konyhatervezés

Konyhatervezés

Ha épp a konyháját tervezi, talán jól jöhet Önnek néhány tanács. Érdemes pár dolgot előre átgondolnia annak érdekében hogy elkerülje az utólagos korrekciókat, amelyek bosszúsággal és akár plusz költséggel is járhatnak.

Közös érdekünk, hogy a konyha beépítésének megkezdése előtt minden megfelelően legyen előkészítve! Éppen ezért segítünk önnek már a tervezésben is!

Általános tudnivalók

Mi nem kívánjuk a tervezés teljes folyamatát bemutatni. Az alapokat megtalálja az ikea segédleteiben. Kicsivel lentebb pedig további jó tanácsokat találhat! (kérjük azokat is olvassa át!)

  • A videó a helység lemérésében nyújt segítséget.
  • Tervezéshez érdemes az Ikea online konyhatervezőjét használni

    (Beépítéshez árajánlatot is az itt elkészült terv alapján tud majd tőlünk kérni)

További jó tanácsok!

Most már ismeri a konyhatervezés alapjait. Az alábbiakban a tapasztalataink alapján rendszeresen elkövetett hibákat/kihagyott lehetőségeket szedtük össze. Kérjük tekintse át őket, hogy semmi se maradjon ki a tervezés során!

Méretezések

Ahogy a fentebbi videóban is láthatta, a helyiség fő méreteinek lemérése után érdemes megjelölni mindent, ami kiáll a falból (pl. radiátor, csövek). Gondoljon arra is, hogy ne csak a szekrény, hanem annak fiókjai/ajtajai is elférjenek nyitott állapotban!

falban futó csövek & vezetékek

A szekrények falhoz való rögzítését akadályozhatják a falban futó csövek és vezetékek. Az alsó szekrényeket elég néhány ponton rögzíteni, így álltalában ez nem okoz problémát. A felsőszekrényeket a falra rögzített sínre akasztjuk fel, amelynek rögzítését vízszintesen egy vonalba kell elhelyezni, azaz a falat megfúrni. Ebből kifolyólag ebben a magasságban nem futhat vízszintesen cső/vezeték. Tehát a felsőszekrények tetejétől 2 cm-rel lejjebb nem futhat vízszintesen semmi, hogy a sínt a falhoz lehessen rögzíteni. Kérjük még a tervezés során vegye ezt figyelembe!

munkalap

Munkalap illesztés "L" vagy "U" alakú konyha sarkainál

A merőlegesen találkozó munkalapok illesztésének választható módjai;

A) Munkalap toldó sín: Egyszerű, mégis elegáns megoldás. Az 1mm vastag és 1cm széles alumínium sín (FIXA Takarósín) letakarja a két munkalap közötti rést, és meggátolja, hogy víz kerüljön a munkalapok közé.

B) Munalap összemarása: Ugyanazt a célt szolgálja, mint a takarósín. Előnye, hogy csupán egy vékony vonal látható, ahol a két munkalap találkozik.

Hosszú munkalap

Az IKEA-ban vásárolható munkalapok 186 és 246 cm hosszúak. Ha ennél hosszabb munalapra van szüksége, többnyire 3 lehetőség közül választhat;

  • Vásárolhat más gyártóktól is munkalapot, amely (az ikea munkalapjaival megegyező) 635mm mélységűek és álltalában 4,1 m hosszban kaphatók. Ezek többsége raktárról, azzonnal elvihető, és nagy színválasztékkal kapható. (Számos gyártót talál az interneten, ha rákeres pl. a „munkalap 635 mm” kifelyezésre. )
  • Rendelhet az IKEA-ban is egyedi hosszúságú munkalapot. (ügyfeleink visszejelzése szerint ez akár 2 hónapba is beletellhet.)
  • Megveheti a fix méretű munkalapokat is, amit a helyszínen „hossztoldással” összeillesztünk. (a legkevésbé ajánlott megoldás, mert fölöslegesen plusz illesztés lesz, aminek ráadásul az elhelyezése sem lehet bárhol)

Mély munkalap (konyhaszigetnél)

Nagyobb konyhaiszegetek esetében a 635 mm-es munkalp mélysége nem elegendő, ezért egyedi méretre gyártott munkalapot kell rendelni. (ügyfeleink visszejelzése szerint ez akár 2 hónapba is beletellhet.)

Konyhai nagygépek

Mosogatógép

Érdemes jól átgondolni mit választ. Amenyiben más gyártóktól szeretne vásárolni, kérjük olvassa el az erről szóló tájékoztató oldalunkat!

Főzőlap, mosogató tálca

Lehetőleg kerülje a toronyszekrény/fal melleti elhelyezést (zavaró lehet használat közben).

Víz, villany és gáz bekötések

Némelyik konyhai nagygép egyszerű 220v-os dugóval rendelkezik, amit a beépítése közben bedugjuk a megfelelően előkészített helyére, amelyeket a konyhaszerelés elött el kell helyezni.
A főzőlap, és időnként a sütő, bekötéséhez is előre elhelyezett kiállásra van szükség. Azomban mivel ez(ek) nem dugóval rendelkeznek, szükség van a beépítés utáni bekötésre is. (ugyanez a helyzet gáz sütő- és főzőlap esetében is)

A vízes kiállásoknak is a szerelés előtt a helyén kell lennie, és szintén utólagos bekötést igényel.

Ezek az utólagos bekötések rövid, viszonylag alacsony költségű munkák. A garancia megtartása érdekében viszont a megfelelő (minősített) szakembernek kell elvégeznie.

A mi cégünk ezeket a bekötéseket nem vállalja! (természetesen a gépek beépítését, a főzőlap és mosogató tálca helyének kivágását és berögzítését elvégezzük, de más szakmákba nem kontárkodunk bele)

Kiállások elhelyezése

A kivitelezés megkezdésekor már a megfelelő helyen kell lennie minden kiállásnak!
A legjobb, ha elkészíti a konyhatervet, majd azután hívja ki a villany -és vízszerelő (adott esetben gázszerelő) szakembereket a kiállások megfelelő helyének elhelyezéséhez (vagy áthelyezéséhez).
Amennyiben a meglévő kiállásokat mindenképp meg kívánja tartani az adott helyén, úgy a tervkészítéskor az elrendezésnek kell igazodnia a kiállásokhoz.

Mégis minek hol a helye?!

A mosogatógép és a mosogató tálca vizes kiállásai a mosogató tálca alatt lévő szekrény mögé kell, hogy essenek. (Ha a kiállás az oldalfal mögé kerül, az a szekrények nagyobb mértékű átalakítását eredményezhetik!)

A mosogatógéphez szükséges még egy konnektor is, amit a gép mögött vagy a gép melletti szekrénynél érdemes elhelyezni. (Amennyiben nem IKEA-s teljesen integrált mosogatógépet választ, a gép mögötti konnektor elhelyezése problémát okozhat! [bővebben a mosogatógép beépítése oldalon])

A legoptimálisabb, ha a sütő és a főzőlap elektromos kiállása az adott szekrényben van. Bizonyos esetben máshol is megoldható, de erről érdemes a villanyszerelővel egyeztetni!

Álltalában csak egy konnektorra van szükség, aminek a gép mögött van a legjobb helye.

A felsőszekrények alján és tetején lévő lámpák vezetékét a szekrény tetején elhelyezett trafóhoz kell csatlakoztatni. Majd a trafót a hálózathoz csatlakoztatni. Ehhez egy konnektorra van szükség, aminek a legjobb helye a szekrények fölött van. Természetesen máshol is elhelyezhető (pl. egy felsőszekrény mögött), ez esetben csupán el kell vezetni odáig a vezetéket. (Ehhez adott esetben szükség lehet pl. a szekrényen való lyuk fúrására is)

Segítség személyesen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.